Planeta ant delno #11: Kaip klimato kaita atneša naujas pandemijas ir įvairūs galimi jos scenarijai

Keičiantis klimatui, kartu keičiasi ir įvairių rūšių paplitimo arealai. Taip kartu apsigyvenant naujoms rūšims, atsiranda naujos galimybės plisti įvairiems virusams ir pandemijoms. Prasidėjus COVID-19 pandemijai „pats tikėtiniausias dalykas ir įvyko“ – sako prof. Andrej Spiridonov.

Tačiau klimato kaitos sukeltos ligos – ne vienintelė problema. Pražūtį gali nešti tiesiog temperatūros kilimas, nes šiuolaikinė gyvybė nėra prisitaikiusi ekstremalioms temperatūroms. Ar žmonija suspės sudeginti tiek daug iškastinio kuro, kad Žemė priartėtų prie Permo-Triaso išnykimą primenančios ribos, lieka neaišku. Tačiau jei taip nutiktų, Žemėje prasidėtų tikras pragaras:

„Įsivaizduokite: kas kelias paras pakrantėse vyksta uraganai, kurių greitis gali siekti kelis šimtus kilometrų per valandą. Tai panašu, lyg stovėti už kilometro nuo atominės bombos, tik šis vėjas pučia nuolatos. O tada vėjas išmaišo vandenyno vandenį, kuriame yra nuodingų vandenilio sulfidų. Ir pakyla šių nuodingų dujų debesis. Ir taip kas kelios valandos, per visą Pasaulį.“ – sako prof. Andrej Spiridonov.

Apie visą tai – klausykite naujoje „Planetos ant delno“ dalyje.

„Mokslo sriubą“ galima ragauti sekmadieniais 12 val. per LRT Plius ir LRT.LT.