Planeta ant delno #21 – naujas tiranozauras, siaubo paukščiai ir bulšitocenas

Dvidešimt pirmojoje „Planeta ant delno“ dalyje, kartu su Vilniaus universiteto prof. Andrej Spiridonov pagalba gilinamės į tris naujas temas.

Pirmoji tema –  Tyrannosaurus mcraensis. Neseniai atrasta nauja tiranozauro rūšis! Šis tiranozauras, gyveno 5 – 7 milijonais metų anksčiau, nei tiranozauras rex. Įdomu, kad nors šios fosilijos buvo žinomos jau kurį laiką, tačiau naujai rūšiai priskirtos tik dabar. Tiranozauras – labai svarbus ne tik mokslui, bet populiariojoje kultūroje, todėl atradimas sparčiai nuaidėjo ne vien tik tik per mokslo visuomenę. Tokio lygio atradimai padaromi tik kartą per šimtmetį. 

Antroji tema –  siaubo paukščių pėdsakai. Kitas atradimas susijęs ne su kūno, bet pėdsakų fosilijomis – aprašyti pirmieji siaubo paukščių pėdsakai. Pasirodo, siaubo paukščiai vaikščiojo ant žemės besiremdami tik dviem pirštais – vienu metu jie turėjo tiek ir vaikščiojimui skirtus pirštus, panašius į stručio, tiek ir į erelio panašų pirštą, su dideliu, pavojingu, griebiamuoju nagu. Tokiu būdu, evoliucija išsprendžia du uždavinius vienoje rūšyje.

Trečioji tema – bulšitocenas :). Vis populiarėjantis dirbtinis intelektas, gali palengvinti kasdienines užduotis. Tačiau problema, kad tokios technologijos naudojamos ir rašant didelio tikslumo reikalaujančius  mokslinius straipsnius,  taip pat mokslo populiarinimo literatūroje. Tokiu būdu sukuriamos netikros, tačiau tikrovišką iliuziją kuriančios iliustracijos, kurias atpažinti nespecialistui gali būti sunku. Užuot edukavusi, tokia literatūra ima skleisti dezinformaciją. 

Apie visą tai – naujausioje „Planetos ant delno“ dalyje!