Planeta ant delno #17: Majų civilizacijos žlugimas ir suprimityvėję apskritažiomeniai

Septynioliktojoje „Planeta ant delno“ dalyje, kartu su Vilniaus universiteto prof. Andrej Spiridonov pagalba gilinamės į dvi temas.

Pirmoji tema – majų civilizacijos žlugimas.

IIX – X a. žlugo Majų civilizacija dar iki atvykstant europiečiams. Ilgą laiką nebuvo aišku, kas lėmė, kad taip puikiai veikusi valstybė sugriuvo. Prieš keletą mėnesių išleistame tyrime aiškinamasi, kas galėjo tai lemti. Ištyrus urvuose esančius stalaktitus ir stalagmitus, buvo nustatyta, kad tuo metu prasidėjo stiprūs klimato pokyčiai. Užsiimti žemdirbyste tapo beveik neįmanoma ir prasidėję neramumai sutrigdė iki tol labai gerai organizuotą santvarką.

Antroji tema – nėgės ir miksinos.

Tradiciškai, pačiais primityviausiais stuburiniais yra laikomos nėgės ir miksinos. Ilgą laiką buvo manoma, kad šios, net kaulų neturinčios „žuvytės“ , turėtų būti panašios į bendrą visų stuburinių protėvį. Tačiau pastaraisiais metais atsiranda vis daugiau naujų įrodymų, kad jų primityvumas yra kaip tik aukštos specializacijos ir išsivystymo požymis. Tai – vienas iš pavyzdžių, kad tyrinėdami paleotologiją, pradedame kitaip suprasti pačią evoliuciją. 

Apie visą tai – naujausioje „Planetos ant delno“ dalyje!