„Mokslo sriuba“: kas vyksta po Vezuvijaus ugnikalniu?

Vezuvijus – vienas labiausiai ištirtų ugnikalnių pasaulyje. Italijos vulkanologai atidžiai stebi ir turėtų iš anksto pastebėti aktyvėjančio ugnikalnio ženklus. Pasak Lietuvos geologų, artėjant šio vulkano išsiveržimui itin padaugės žemės drebėjimų, atsivers fumarolės, galbūt iš žemės gelmių ims šaudyti geizeriai. 

Pagrindinė ugnikalnio veržimosi varomoji jėga yra iš vidaus kylantys skysčiai arba dujos. Net ugnikalniui esant ramybės būsenoje arti kraterio galima užuosti nuodingas supuvusių kiaušinių kvapo vandenilio sulfido dujas. Didelis jų kiekis gali pakenkti sveikatai.

„Atrodytų, kad viduje kraterio esama gyvybės ir medeliai pradeda augti, bet nereikia apsigauti. Tai yra nuodinga aplinka. Žmogus galėtų užtrokšti, jeigu ten nusileistų be kaukės.“ – teigia profesorius Andrejus Spiridonovas.

Vezuvijaus ugnikalnis priskiriamas pavojingiausiems pasaulio ugnikalniams. O ar žmogus savo jėgomis galėtų suvaldyti jo išsiveržimo procesus? 

Mokslininkė Gražina Skridlaitė įsitikinusi, kad vulkanų nukenksmininimas – ne mūsų jėgoms: „Dažnai žmogus neįsivaizduoja gamtos jėgos. Ji yra daug galingesnė. Vieno tokio vulkano išsprogimas pelenais gali apgaubti visą Žemės rutulį, izoliuoti nuo Saulės, sukelti žiemą, užnuodyti vandens šaltinius. Tai yra labai didelio mastelio reiškiniai.“

Kviečiame žiūrėti laidos įrašą:

Naujausios „Mokslo sriubos“ laidos – šeštadieniais 13:30 val. per LRT Plius ir LRT.LT.