Ar laisvoji rinka mus veda į pražūtį?

2016-aisiais Jungtinių Tautų Organizacija paskelbė tarptautinį konkursą. Iš viso pasaulio buvo atrinkti penkiolika mokslininkų, kurie susirinkę moksliškai įvertino esamą planetos padėtį ir pasaulio vyriausybėms pasiūlė rekomendacijas bei metodus, kaip žmonijai išgyventi. Į šią nepriklausomų ekspertų komandą pateko ir Lietuvos mokslininkas, inžinierius prof. emeritas Jurgis Kazimieras Staniškis.

„Vertinant planetos biologinę įvairovę ir taršą, situacija yra prasta. Jau milijonas rūšių yra paveikta arba išnykę. Devyniasdešimt du procentai viso pasaulio miestų kvėpuoja oru, neatitinkančiu Pasaulio sveikatos organizacijos normatyvų. Tai reiškia – visi. O nuo oro užterštumo kasmet miršta iki 10 mln. žmonių.“ – teigia akademikas.

Einšteinas sakė, kad sistema, kuri sukūrė problemą, pati jos išspręsti negali. KTU profesorius emeritas J. K. Staniškis pabrėžia: į tokią situaciją mus atvedė laisvosios rinkos ekonomika. Pasak jo, vertinant mūsų gyvenimo būdą ir perteklinį vartojimą Žemėje dabar gyvena per daug žmonių. Todėl norėdami suvaldyti klimato krizę neturime kitos išeities, kaip tik riboti rinką, nes mus stipriai riboja ištekliai bei poveikis aplinkai. Daugiau apie tai, kokia galėtų būti alternatyva laisvajai rinkai, kviečiame žiūrėti laidoje „Mokslo sriuba“. 

Naujausios „Mokslo sriubos“ laidos – šeštadieniais 13:30 val. per LRT Plius ir LRT.LT.