Bauginanti akių funkcija

„Mokslo sriubos“ savanorė, Tilburgo universiteto dokt. Julija Vaitonytė

Neseniai publikuotas tyrimas parodė, jog ant galvijų pasturgalių nupieštos akys gali apsaugoti juos nuo plėšrūnų atakos. Ką tai reiškia, na, ir ką tai apskritai pasako apie tikras akis?

Akys – jutimo ir komunikavimo organas

Įdomus organas ta akis. Pagrindinė akies funkcija yra surinkti informaciją iš aplinkos. Fotoreceptorių pagalba ši informacija virsta nerviniais signalais, kurie ir perduodami į už regą atsakingus smegenų centrus. Mato, kaip žinome, ne mūsų akys, o mūsų smegenys. Tačiau kitaip nei nosis ar ausys, kurios taip pat renka jutiminę informaciją, kuri transformuojama į nervinius signalus, tik akys gali komunikuoti.

Akys pačios savaime yra signalas kitiems.

Mūsų akys gali išduoti, kur esamę sukoncentravę dėmesį bei mūsų emocines būsenas, o visa tai yra svarbu bendravime. Tačiau ne tik žmonių, bet ir kitų gyvūnų akys atlieka svarbią socialinę funkciją komunikacijoje. Pavyzdžiui, kai gorilos susipeša ir nori susitaikyti, pirmiausia viena jų bando užmegzti akių kontaktą su kitu individu. Vis dėlto gyvūnai akis pasitelkia ne tik skelbiant taiką, bet ir apsisaugant nuo plėšrūnų.

Šis teiginys galbūt pasirodys kiek keistokas. Ką turiu galvoje? Ar kada pastebėjote, kad yra drugelių ir peteliškių, kurių sparnai padabinti akis primenančiais raštais? Jei taip, ar susimąstėte, ką tos „akys“ reiškia? Ogi tokie akis primenantys raštai atbaido plėšrūnus, nes imituoja pačių plėšrūnų akis.

Akys – ant galvijų pasturgalių

Įdomu tai, kad tokia akių imitacijos strategija gali pasitarnauti apsaugant ir galvijus nuo plėšrių žvėrių. Neseniai publikuotas tyrimas parodė, jog ant galvijų pasturgalių nupieštos akys apsaugo juos nuo leopardų ir liūtų atakų. Tyrimas buvo atliktas Botsvanoje ir truko ketverius metus. Tyrimo metu galvijai buvo priskirti vienai iš trijų grupių: grupė, kurioje esantiems galvijams išpaišomos akys, grupė, kurioje galvijų pasturgaliai pažymimi X ženklu, ir jokiu ženklu nepažymėti galvijai. Išanalizavus rezultatus paaiškėjo, kad galvijai, kurių pasturgaliai buvo su akimis, turėjo mažesnę tikimybę būti sudraskyti plėšrūnų.

Iliustracija iš Radford et al. (2020) straipsnio

Vienas paaiškinimų, kodėl akių imitacijos strategija veikia, yra tas, kad leopardai ir liūtai yra iš patiliukų pulti linkę plėšrūnai. Kai potenciali auka juos pastebi, tai atgraso nuo tolesnės atakos. Kitas galimas paaiškinimas yra tas, kad tiesiog bet koks keistokas ženklas atgraso puolimą.

Unikali žmonių akių anatomija

Šis Botsvanoje atliktas tyrimas leidžia galvoti, bent jau netiesiogiai, kad akys yra ypatingai stiprus signalas. 1997-aisiais metais japonų mokslininkų atliktas tyrimas tiesiogiai parodė, jog žmonių akių anatomija yra išties gana unikali, lyginant su kitais gyvūnais. Tyrimas pasitelkė 88-ias primatų rūšis, įskaitant Homo sapiens. Tyrėjai analizavo akių nuotraukas, o tiksliau, tris aspektus akyse: odenos (akies baltymo plotą), akies pločio ir aukščio santykį bei odenos spalvą. Tyrimas parodė, jog žmonės turi pailgiausias akis ir išskirtinai baltą odeną (turinčią žymų kontrastą nuo odos spalvos). Kitų analizuotų gyvūnų odenos spalva yra labiau panaši į odos spalvą. Manoma, kad pailga žmonių akių forma leido geriau horizontaliai skenuoti aplinką, o ypatingai balta odena padėjo lengviau suprasti, kur žiūri kitas. Visa tai pasitarnavo komunikuojant ir bendradarbiaujant vienam su kitu. Tad palyginus su kitais primatais, kurie iš esmės turi „žvilgsnį maskuojančias akis“, mes, žmonės, turime „žvilgsnį pabrėžiančias akis“.

Įspūdinga, kad organas, kuris, rodos, turi aiškią funkciją (prisideda prie regos), iš tikro, prisideda prie daug daugiau. Įdomus organas ta akis.