Mokslo sriubos virėjas: kiekvieną savaitę mokslininkai padaro naujus atradimus

Ignas Kančys

Kas tu esi?
Aš esu Ignas Kančys, mokslo populiarintojas, „Mokslo sriubos“ iniciatyvos komandos narys. Kartu su savanoriais kuriame TV laidą, kuria siekiame šviesti žmones. Tam skiriu didžiąją dalį savo laiko, dėl to geriausia kuo galiu pasidalinti, yra pačios laidos. Jas galite žiūrėti per LRT Kultūrą arba „Youtube“.

Ar tu esi Mokslo sriubos autorius ar tik vėliau prisijungei prie komandos?
Taip, esu nuo Mokslo sriubos pradžios. Pradėjome nuo 0 ir kryptingai judam į priekį. Mokslo sriuboje pavyko susikurti darbo vietą ir šiuo metu ieškau daugiau žurnalistų, kurie norėtų profesionaliai populiarinti mokslą ir prisijungti prie komandos.

Kaip kilo idėja Mokslo sriubai?
Buvo taip. Mokyklos metais su klasiokais įkūrėm filmų kūrėjų studiją pavadinimu „Anti“, kurią po to pervadinom į „Kino Kvantas“. Patys vaidinom, filmavom, montavom, į filmukus įtraukėm net mokytojus. Dar nuo mažens domiuosi konstravimu, elektronika. Visa tai taip susidėliojo, kad dirbant filmavimo srityje kilo idėja kurti pažintinę laidą ir po žingsnelį gimė Mokslo sriuba.

Kodėl Mokslo sriuba, o ne Mokslo bifšteksas?
Pavadinimas gimė ieškant patraukiančio pavadinimo. Logiškai vardo prasmę yra paaiškinusi laidos žiūrovė Vaiguva: „Sriuba, kaip žinia, yra kažko nuoviras, o virimo metu kažkas yra ekstrahuojama, išskiriama. Būtent tai ir randu šioje laidoje – išskirtą mokslinių atradimų ar mokslo pažangos reiškinių esmę, pateikta ne kažkurios disciplinos spec. terminais, o gan aiškia publicistine kalba.”

Sakai, kad laidos tikslas šviesti žmones. Ko mokinate? Kur įsipilti pigaus kuro ar įsigyti nelegalių cigarečių?
Apie tai taip pat galima būtų sukurti Mokslo sriubą ir panagrinėti kodėl taip žmonės elgiasi. Vienas iš svarbiausių tikslų yra mokslo populiarinimas, sudominant žmones mokslu. O švietimas yra įvairiapusis, nes mokslininkai tyrinėja viską ką įmanoma. Sunku tą suvokti, bet mes žmonija kiekvieną dieną judame į priekį. Kiekvieną savaitę skirtingose pasaulio vietose mokslininkai reikšmingai gausina žinias apie tikrovę, kurioje gyvename.

Kodėl yra svarbu žmones supažindinti su moksliniais reiškiniais?
Mokslas žmoniją veda į priekį. Kadaise žmonės gyveno olose, viską pakeitė mokslininkai. Mes galime būti aukštųjų technologijų šalis, tačiau tam reikia žmonių, kurie norėtų dirbti su lazeriais, kosminiais palydovais, kamieninėmis ląstelėmis. Mums reikia moksleivių ir studentų, kurie svajotų apie mokslininko profesiją. Jei Mokslo sriuba bent truputėlį įkvėps, tai bus nuostabu! Kitas dalykas, pažanga kartais gąsdina. Apie robotus, bepiločius automobilius, skalūnų dujų išgavimą, GMO, skiepus – kiekvienas turime skirtingą nuomonę. O mokslininkai atlieka tyrimus ir mums duoda ne nuomonę, o faktus. Galime savo gyvenimą grįsti horoskopais arba galime mokytis ir vadovautis mokslo žiniomis.

Koks yra vienos laidos kūrimo procesas?
Iš pradžių sugalvojame temą. Tada paimame interviu iš mokslininkų, specialistų. Parengiame laidos tekstą, jį vedėjas įskaito ir tada montuojame. Vieną savaitę rašome laidos tekstą, kitą savaitę montuojame. Iš tiesų, prie Mokslo sriubos kūrimo prisideda labai daug žmonių įvairiausiose pasaulio šalyse. Juk naudojame labai daug informacijos šaltinių ir kitų filmuotos medžiagos. Pavyzdžiui, jei NASA TV komanda nekurtų nuostabių reportažų, neturėtume kuo iliustruoti kosmines misijas. Jei koks nors žmogus Kinijoje nenufilmuotų eismo kamščių, negalėtume jų parodyti. Galiu patvirtinti, kad kol kas neturime savo filmavimo komandos NASA laboratorijose.

Filmavimas

Paminėjai, kad laidoje naudojate įvairius NASA ir kitų kurtus video. Kaip su autoriaus teisėmis? Ar perkate licenzijas ar ieškote CC0 video?
Kas įdomiausia, pagal įstatymus švietimo, edukacijos tikslais galima naudoti kitų medžiagą nurodant autorių. Jei pasižiūrėsite į laidos titrus, nustebsite, kiek daug skirtingų autorių medžiagos naudojame. Universitetų, mokslo laboratorijų, televizijų, filmų kompanijų, įvairiausių įmonių ir žmonių. NASA savo medžiagą leidžia naudoti bet kokiais tikslais, tik turi būti nurodyta, kad tai NASA medžiaga. Laidos iliustravimas yra atskiras menas. Vaizdai gali sustiprinti arba susilpninti pateikiamą informaciją, suteikti papildomą prasmę. Kartais ieškodami vaizdų pamatome kitokį tikrovės vaizdą ir montuodami jį parodom.

Ar temas laidai padeda sugalvoti žiūrovai, giminės, draugai? Ar tai labiau: „pamačiau per TV tokį dalyką, noriu sužinoti kaip jis veikia“?
Kiekvienas žiūrovas gali pasiūlyti temą Mokslo sriubai mūsų svetainėje http://mokslosriuba.lt. Kiekvienais metais gauname kelias dešimtis įdomių temų. Pavyzdžiui apie šunis, skaičių Pi, elektrą, kvantinę fiziką. Kreipiasi mokslininkai ir siūlo sukurti laidas apie jų tyrimus. O vienas žiūrovas pasiūlė sukurti laidą apie „Rusijoje laikomus ateivius“. Komandoje siūlome savo temas ir sudarome sezono laidų temų planą.

Kaip apibūdintum tikslinę laidos auditoriją?
Kadangi esame jauni ir daugelis mūsų komandoje yra studentai, labiausiai norime, kad Mokslo sriuba būtų įdomi mūsų bendraamžiams. Tačiau žvelgiant plačiau, mokslu siekiame sudominti visą visuomenę. Nuolat mokslo ir technologijų naujienas portaluose skaito tik palyginti nedidelė visuomenės dalis. Daugumai mokslas atrodo neįdomus ar sudėtingas. Mes galvojame visiškai priešingai ir siekiame Mokslo sriuba patraukti kuo daugiau žmonių. Pagal „Youtube“ statistiką, didžioji dalis mūsų žiūrovų yra 25-35 m. amžiaus. Vidutiniškai vieną laidą peržiūri apie 25 000 žiūrovų.

Su kokiu mokslininku darytas interviu tau paliko didžiausią įspūdį? Kodėl?
Konkretaus mokslininko nepasakysiu, bet labiausiai įspūdį palieka profesoriai. Tai yra asmenybės, visą savo gyvenimą skyrusios mokslui. Mokslo daktarai suteikia daug informacijos, o profesoriai į gyvenimą žvelgia žymiai giliau. Jie yra kupini išminties ir gilių įžvalgų.

Ar norėtum kada nors pakeisti Čekuolį?
Čekuolis yra neįtikėtina asmenybė ir labai darbštus žurnalistas. Iš Jo laidų galima labai daug pasimokyti. Mokslo sriuba dar tik pradeda žengti pirmuosius žingsnius. Jei ateityje mums pavyks sudominti tokią didelę auditoriją, kokią sudomina Čekuolis, tai bus labai aukštas lygis.

Labiau norėtum būti televizijos ar „Youtube“ žvaigžde? Kodėl?
Ar esi matomas TV ekrane ar kompiuterio ekrane, manau skirtumo nėra. Smagu kai žmonės gatvėje atpažįsta ir pasako, kad žiūri Mokslo sriubą ir laukia naujos. Tada pasinaudodamas proga pakviečiu prisijungti prie mūsų kūrybinės komandos. Ir kviečiu visus šio interviu skaitytojus! Mokslo sriuba dar tik žengia pirmuosius žingsnius ir nuolat kviečiame drąsiai prisijungti prie mūsų savanorių komandos!

Klausimus uždavė blogeris NePo http://nepo.lt/